Tuesday, September 11, 2012

kerana kita perlu menyayangi diri kita

hidup perlu diteruskan

hati manusia penuh dengan emosi... kerana manusia memang diciptakan dengan sifat yang pelbagai emosi. marah, gembira,sedih semuanya berkait. tidak terlepas juga dengan aku dari sifat sebegitu. dahulunya memang agak tewas dan sering melayan emosi, namun aku menemui kekuatan. diuji ketika semester 2 hujung semester, . berat sungguh ketika itu. namun Alhamdulillah kerana ketika itu ramadhan datang menerpa. aku mencari kekuatan dengan bangun qiamulail pada tiap malam. kemudian mendapat ketenangan.. cukuplah Allah bagiku.. berasa senang dan tenang dengan segala mehnah dan tribulasi yang mendatang. bermuhasabah diri, ya, aku barangkali tewas dengan keadaan sekeliling. maka seperti biasa, mengambil pendekatan untuk 'melarikan' diri dari org ramai. bersendirian itu kadang kala perlu.

seterusnya, ramai yg datang dan meminta nasihat berkaitan hati. walhal ketika itu aku baru sahaja pulih. percayalah, aku menasihati berdasarkan pengalaman dan cuba menasihati dan mengingatkan diriku ini juga. teringat dengan kata2 seseorang, "saya sayang diri saya". maka aku terfikir, kenapa kita tidak sayangkan diri kita, melayan perasaan sedih itu kerana sikap masyarakat sekeliling. ya,memang sukar untuk melupakan apatah lagi ia sudah lama berbekas dan meninggalkan banyak pengalaman. namun inilah kehidupan dan kita harus akur. kerana ini ketentuan. teruskan kehidupan.. aku inginkan syurga.. aku inginkan keluargaku juga masuk bersama.kenalan. maka tanggungjawab sebagai seorang daie itu lebih penting lagi dari melayan segala masalah hati ini.

maafkan aku kerana tidak mampu untuk membimbing diri kamu. kerana tewas dengan keadaan. biarlah diri ini meneruskan langkah mengembara di bumi ini untuk mencari kehidupan. apa erti saya hidup?.. biarlah diri ini dikuatkan dahulu. kemudian, aku tetap berdoa, 10,20 tahun akan datang, kita akan bertemu.. ketika itu, kita lebih menghargai satu sama lain. jika tidak, kita akan bertemu di alam syurga yang cukup indah.. hidup ini satu perjuangan. jangan tewas.. =)

No comments: