Thursday, November 4, 2010

Zakat ke ape ni!!!?

ak manusia biasa...namun ak memerhati... kita sering kali melihat satu isu yg cukup besar untuk dikritik..namun kali ini aku mahu membuka mata kamu semua.. bagimana zakat ini melaksanakan tugasnya yg menimbulkan keraguan bagi diriku..pada mulanya ak tidak menahu tentang hal ini sehinggalah apa yg ku sangka baik rupanya mawar berduri yang beracun hakikatnya apabila ia terena dengan saudaraku sendiri..lihtlah kes ini..
kes 1
makcikku ini adalah ibu tunggal..ya masih muda.umurnya mungkin awal 30..mempunyai anak yang ramai iaitu seramai 6 orang.. yg paling tua masih lagi menuntut di bagku sekolah rendah,iaitu darjah 5. pada mulanya beliau mendapat bantuan zakat..Alhamdulillah..namun kini, bantuan itu deberhentikan.. kenapa? aku juga bertanya sebegitu.. pabila ditnya, pekerja yg kerja di kaunter zakat cakap yg die muda lagi.boleh bekerja.. tp hatiku ini berbaur geram apabila layanan yg diterima dr pusat bantuan ISLAM itu adalah seperti melayannya sebagai pengemis.. hatiku ini sungguh terkilan..nasib baik ak tiada pada waktu itu..ak ingin membawa kamu berfikir wahai sahabat..ya, mmg boleh kerja..tapi,sekrang ni, anaknya masih lg muda. pling kecil umurnya 2tahun mcm tu.. still menyusu badan.. andai kata makcikku ini bekerja, siapa yang hendak menjaga anaknya? kalau dihantar kepada orang utuk dijaga, mesti kena bayar upah lagi..duit lagi..itu mereka ada fikir? zakat xfikir.. bukan niat aku untuk menyalahkan mereka..namun ak geram dan bercampur marah... apakah fungsi zakat itu sebenarnya? kini makcik ku ini buat secara kecil2lan projek cendawan..namun tidaklah seuntung mana.. namun, persoalan ini masih lagi bermain difikiranku..melihat anak-anak kecilnya, luluh hatiku ini..mereka tidak mengerti apa2, namun bagaimana kalau perasaan ibunya yang terpaksa menyekat perbelanjaan anak-anaknya? thun depan, 5 orang anaknya akan bersekolah..jadi bagaimana?

kes 2.
ini sama aje.. kesnya..sepupu ak punya kawan yang terpaksa bekerja part time..baru tingkatan 2. sebab susah hidupnya. ibunya mengandung.. anak ada 10 orang..kalau gaji besar, tak kisah sangat..andai kerja pun belum tentu lagi cukup... ibunya merayu dan menagis2 di pusat zakat itu..namun hati mereka ini sekeras batu.. lebih keras dari batu yg paling keras di dunia..otak mereka ini tepu.. maafkan jika bahasa yg aku gunakan ini kasar.. namun, bahasa aku ini tidaklah sekasar mereka.. ak masih lg mempunyai nilai empati berbnding mereka.. zakat oh zakat.. bertudung, berkopiah..hebat! namun kamu? .... bukan aku ingin memburukkan mereka..namun ak punya hak untuk bersuara.. dimana hak2 mereka ini?

ak akan terus untuk bersuara..mengakkan hak2 kaum yang fakir ini..jika kerenah birokrasi sebegini rupa, aku akan tetap juga dengan niatku untuk membantu mereka..tidak kira bertapa mereka akan membenciku selepas ini, aku akan tetap dengan perjuanagn hak - hak mereka yang terpinggir ini..bukan hanya pilihan raya aja baru hendak bertindak.. inilah mainan politik..yg kamu bawa ideologi untuk menagih simpati dari kami, namun pabila kamu mendapat hak, kekayaan, kamu telah melupakan jasa rakyat yang kamu menagih simpati dahulu... kamu mmg tidak kenang budi...sebarkan..buka mata ramai pihak..........siapa yg kaya, mmg x rasa..siapa yg xkena mmg cakap senang aje... tp mereka yg rasa seperti ini, ...semoga Allah memberi ketabahan kepada meeka.. Amin..

1 comment:

Mohamed Bukhairy said...

ini dunia birokrasi akhi...harus dihenyak nafsu dan fikrah kepentingan diri...