Tuesday, January 18, 2011

Palestine menyeru lagi!! universiti?!

Palestin!! oh palestine!! bertapa ramai mahasiswa yang tidak sanggup untuk melihat kesengsaraan rakyat palestina bermandi darah. ibu sanggaup bergadai nyawa demi selamatkan anak. malah si kecil juga sudah lalikan dengan senjata dan juga tentera israel yang sering menjadi anjing pengawas dalam mengawal tingkah laku mereka. apa yang mereka mahukan? adalah KEBEBASAN!!! PERJUANGAN!! SYAHID!!! Subhanallah.. bertapa hebatnya diri mereka ini. tabah dalam mengharungi liku-liku kehidupan yang penuh onak duri ini.

hakikatnya saya kali ini bukan ingin menulis berkaitan dengan rakyat Palestine. namun saya ingin berceritakan tentang diri kita semua. sayu.. jika diri kita ini terlalu kasihankan rakyat palestine. kita meanggap mereka ini ditindas! mereka ini mangsa kekejaman! namun, sedarkah kita, siapa pula diri kita ini? pernahkah diri ini terfikir bahawa kita ini juga mangsa penindasan? siapa yang mahu memperjuangkan hak-hak kita?! Mahasiswa sekarang terlalu memandang ke hadapan. ya! hebat! namun kehebatan mereka dicalari dengan kelemahan mereka itu sendiri..

inginkan perjuangan pembebasan palestin, namun diri mereka ini belum tentu untuk terlepas dari pelbagai cengkaman yang menjerut mereka. niat di hati bukan ingin memburukkan sesiapa, namun sekadar memberi peringatan bagi mereka yang masih lagi belum tersedar dan hanyut dengan ilusi ciptaan mereka sendiri. andaian sebegini.. seorang pensyarah bertanya kepada mahasiswa/i yg cerdik akal budinya.. " siapa yg ingin ikut saya berjihad di bumi palestine?" hampir kesemua pelajarnya mengangkat tangan. wah! pensyarah itu tersenyum..namun, dia sempat merenung di satu sudut penjuru.. hanya seorang sahaja pelajar beliau yang tidak meangkat tangan! huh! dari segi cara pemakaian, agak sempoi.. biasa sahaja.. berbanding pelajarnya yang lain. yang berpakaian agak 'islamic'

pensyarah itu bertanya kepada anak muridnya yang ingin mengikutinya ke palestine."kenapa kamu semua ingin ikut saya ke bumi berdarah itu?" pelbagai alasan klishe diberikan. namun cukup memuaskan hati pensyarah terbabit. kini giliran pelajar di hujung sana itu."saya perasan, ada seorang pelajar sahaja yg tidak meangkat tangan. ya. di hujung sana. boleh kamu berikan alasan kenapa?"

dengan slumber pelajar itupun bangun dan berkata." saya ingin berjuang di bumi universiti ini doc". semua rakannya menggelakkannya.kerana tidak berpandangan jauh. kemudia beliau menyambung. " kita sebagai mahasiswa terlalu sibuk untuk menolong orang lain. kerana apa? kerana mereka didedahkan dengan pelbagai media dan publisiti. saya tidak menyangkal apa yg kamu semua ingin lakukan. namun ingat, hakikatnya, kita sebagai mahasiswa perlu berjuang di bumi kita ini dahulu. kamu dianggap sungguh berani untuk menyatakan hasrat kamu ke palestine! namun, saya ingin membawa kepada 1 isu kecil. agak remeh, namun mampu menyedarkan anda!" semasa kita hendak mengundi dalam pilihan raya kampus, kita mempunyai hak untuk undi pilihan kita. namun, jika kamu diugut untuk dibuang kolej jika kamu tidak mengundi calon yang ditetapkan, apa reaksi kamu?"

pensyarah dan rakan mereka terdiam. kemudia seorang menjawab." erm, kita undi ajelah apa yg mereka pilihkan untuk kita. kalau kena buang kolej nanti, kita nak duduk mana? kalau kena buang kolej sebab aku undi pilihan kami, senang citer 'pembangkang' la, kami nak duduk mana!kan menyusahkan kami tu!" agak panas situasi dalam bilik itu. pelajar tadi dengan diam berkata." saudaraku.. siapa yang menciptakan manusia?" mereka menjawab "Allah".. siapa pula yang memberi kita akal? mereka menjawa dengan jawapan yg sama.. siapa pula yg memberi kita rezeki? 'Allah' dan siapa pula yang memberi kita rezeki untuk duduk di kolej? 'Allah'.. ha? selepas itu? apa yg kamu takutkan? kenapa kamu bermain soal akidah rakan2ku.. kenapa kamu sanggup menjunjung ketakutan kamu itu sehinggan tidak mampu berfikir dengan waras.. Allah memberi kita segalanya. dari udara yang percuma sehinggan segala2nya. namun kamu menyatakan bahawa soal kolej ini, bukan Allah yg beri, namun Manusia!" kalau sebegitu, lebih baik kamu nyatakan yg gaji ibu bapa kamu dapat itu bukan dari rezeki Allah!

mereka semua terdiam.. hal ini cukup mudah. apa yg ingin saya smpaikan dari cerita sebentar tadi adalah sesungguhnya dalam hal mencakupi kehidupan kita, kita sering diugut, diancam dan sebagainya. kita bukan ingin mencari kesenangan di dunia ini. namun apa yg kita cari adalah bekalan untuk di akhirat. kita mahu mendapat rahmat dariNya. kita ingin masuk SYURGA! namun kta sudah menempah NERAKA! kita inginkan kebenaran, namun kita memilih KEBATILAN! sedarlah mahasiswa yang cerdik kurniaan akalnya. jangan takut hadapi kebenaran! siapa lagi yg hendak membawa ISLAM jika bukan KAMU!! fikirkanlah..

No comments: