Saturday, January 15, 2011

politik kampus tidak kotor!

argh!!! aku benci pilihan raya.. aku memang tak mahu ambil tahu... politik semuanya kotor! itulah antara baik2 kaa yang sering diucapkan oleh mahasiswa apabila bakal berhadapan dengan Pilihan Raya Kampus (PRK) yang akan menjelang tidak lama lagi. mahasiswa bertambah parah apabila langsung tidak mengetahui apakah ada PRK ini di setiap kampus di negara ini. persoalannya mengapa politik ini sering diabaikan oleh mahasiswa kita yang intelektualnya dikatakan cakna itu? pada pendapat saya, hal ini mungkin kerana mereka sudah jemu atau terpalit perasaan malas dan menyampah dengan politik refleksi daripada arena politik di negara kita..

politik ini mungkin jjik bagi pandangan segelintir mahasiswa. mereka ini lebih gemar untuk bersosial, beristirehat sepenuh masa, menelaah buku dan sebagainya asalkan tidak ada kena mengena dengan politik! disebabkan itu mereka ini boleh dianggap sebagai masyarakat yang kalut pemikirannya kerana hanya memandang kepada sebuah skop semata2. mungkin selepas ini akan ramai mahasiswa akan marahkan saya kerana mengutuk segelintir daripada mereka. namun, ingat! ini hanya untuk mereka yg bencikan politik semata2.. kerana mahu membuka mata, menyedarkan yang terlena dan seterusnya mahu anda semua untuk bersuara!

kenapa pentingnya anda untuk hadir mengundi semasa prk nanti? hal ini kerana setiap satu undi daripada anda akan mencorakkan masa depan anda! kenapa saya berkata sedemikian? kerana anda bakal memilih perwakilan anda semua untuk memperjuangkan hak-hak anda sebagai mahasiswa. barangkali anda semua terlalu leka sehinggakan hak anda sebagai mahasiswa pun tidak mengerti.. tidak tahu, bahkan anda sendiri tidak sedar yang anda ini adalah mangsa penindasan oleh orang2 yang rakus dan tamak!

apakah peranan sebagai pemimpin? ingin saya bawa anda untuk melihat satu situasi. seseorang calon merayu undi untuk anda mengundi beliau.. mcm2 mereka buat. kerana atas tiket kasihan dan ugutan, maka anda pun mengundi mereka. itu tidak ada masalah bg saya. masalahnya sekrang, saya ingin bertanya, apakah hak anada adalah untuk mengundi sahaja? selepas itu? anda dapat apa? org yg anda undi pula dapat apa?mereka dapat makan dgn VVIP! mereka dapat FLY ke merata tempat! mereka dapat potongan YURAN! mereka dapat HP baru! tapi anda?! anda dapat penindasan!!! nampak jijik bukan?! nampak kotor bukan?! namun mahasiswa yg cakna pemikirannya perlu sedar. bertolak dari sinilah anda perlu bijk memilih dan menilai pemimpin!

selama ini, manusia yang kerapMEMBANGKANG universiti untuk memperjuangkan apa sebenarnya? anda fikir dalam2, bukan dipengaruhi oleh emosi! adakah perjuangan mereka itu melibatkan perjuangan mahasiswa?! kalau ada, maknanya di sini mereka memperjuangkan hak anda dengan bersungguh2! namun siapa yg selalu mengikut telunjuk pentadbir dan membenarkan setiap perkara? SEDARLAH!!! jika anda melihat sesebuah pihak itu kerap membangkang, dikecam dan sebagainya oleh pentadbir, hal ini kerana mereka ini tidak mahu segala 'najis' yg dicipta oleh mereka itu dapat dihidu oleh mahasiswa.. bahkan baunya pun perlu ditutup dengan cara menjadikan kumpulan yg inginkan kebenaran itu menjadi mangsa! hal ini belum dikaitkan lagi dengan isu ugutan! anda sedar kenapda anda diugut? kalau benarlah anda ini diberi hak untuk memilih, kenapa semasa prk nanti, anda akan diugut dengan segala macam hal, terutamanya DIBUANG KOLEJ!! anda WAJIB mengundi n0 ini!! kenapa anda tiada hak untuk menguindi pilihan anda sendiri?!

mahasiswa semua!!! tiada guna anda menjejakkan kaki ke Universiti jika anda lepaskan pengalaman ini! anda tidak bijak menilai kebenaran dan anda takutkan Ugutan! anda mempunyai HAK! semoga anda akan turun menguindi dan tidak takut dengan sebarang ugutan kerana jika anda dipaksa untuk mengundi mereka, hakikatnya, anda hanyalah disuruh untuk menyenangkan mereka semata2!! dan anda juga yg akan merana!