Thursday, June 9, 2011

kembara Seorang Hamba


Sesungguhnya begitu indah pemandangan langit tatkala mula terbenamnya mentari di ufuk barat. lintasan garisan jingga menggamit perasaan dan ketenanganku pada kali ini. inilah pemandangan sekolahku SMK Syed Mashor.. Alhamdulillah, setelah lama tidak menulis, kali ini diriku ini masih lagi mampu untuk bernafas dan menaip segala kenanganku sepanjang menghabiskan masa cuti sem kali ini.

Masa kalau diikutkan mmg tidak pernah cukup, tp apa yg penting adalah bagaimana kita mencuri masa itu. Programku, perjalanan dari utara hingga ke selatan semuanya membawaku kepada satu sejarah kehidupan yg baru. semuanya berjalan lancar, sekali lagi merafakkan kesyukuran pada Mu Ya Allah. segala masalah itu, pasti ada, tp bagaimana kita hendak menyelesaikanya itu yg penting.

agak terkilan pabila niatku ke utara hendak melihat dan turun ke sawah tidak kesampian atas alasan tertentu. mungkin ada hikmahnya. namun saujana mata memandang tatkala tenggilingku membelah lebuh raya melihat sawah padi yg terbentang luas. itulah yg selalu ku lihat, namun sampai sekrang masih tidak kesampaian untuk merasai bagaimana nikmatnya angin berpuput di jelapang padi..

 Sepanjang cuti ini dapatku menghabiskan masa bersama sahabat-sahabatku yg jauh menuntut di perbukitan ilmu masing-masing.. namun pabila jarang bertemu itulah yg menimbulkan bibit-bibit kemesraan dan lagi merapatkan ukwah antara kami. bermasam muka, bertikam lidah itu perkara biasa. kerna itulah warna dalam persahabatan. sahabat melindungi sahabat mereka, tempat berteduh, tempat meluahkan perasaan, tempat berkongsi suka dan duka. sejauh mana marah mereka, pasti akan reda juga suatu hari nanti.

 kini aku harus bersedia untuk melalui jalan yg begitu panjang. jalan yang lurus InsyaAllah..jalan untuk mencari ketenangan.. usai segala kerjaku, kini tibalah waktu untukku pula. menjadi pengembara seorang Daei'.. mengembara berseorangan.. atau mungkin pergi selamanya meninggalkan teman...hanya doa menjadi harapan, dan kasih sayang menjadi kenangan.. Selamat mencari Ketenangan..

KemBarA InsAf MenCari TuhAn...

No comments: