Tuesday, February 21, 2012

PMUKM di Hearty-KU

Gabungan Mahasiswa. pada mulanya detik kemenangan diumumkan, ya, diri ini sudah akui dan menerima kekalahan dalam Pilihan Raya Kampus bagi kerusi umum tahun 1/2. namun aku bersyukur kerana kumpulan sahabatku yang lain menang sehinggalah kami mampu untuk menerajui kepimpinan PMUKM kali ini. jujur diri ini agak malu sebenarnya untuk bersama mereka. namun Kehadiran projek mega iaitu Pesta Konvokesyen menyebabkan aku semakin dekat dengan mereka. bayangkan, siapa yang boleh lihat barisan pimpinan duduk bersama-sama kita dan berusaha menjayakan pesta ini.. huhu,. aku teringat lagi, kadangkala bilik pesta, bilik PMUKM dijadikan bilikku yang kedua sewaktu gerak kerja program yang banyak.

aku mengintai dari jauh. melihat dan cuba memerhati. pulang meeting.. kemudian sambung kerja, adakalanya sampai jam 3-4 pagi.. dan kemudian bagun semula jam 6 pagi untuk solat subuh dan seterusnya bersiap untuk ke kelas. hurm.. aku? baru letih sikit dah merungut. namun, itu mengajarku sesuatu yang bermakna dalam kehidupan ini. kalau aku berasa letih, mereka lagi berasa letih.. namun satu, mereka tidak pernah merungut.. dan merungut.. wajah mereka tenang sahaja. diri ini menulis bukan untuk memuji dan mengangkat mereka. namun ini adalah apa yang aku nampak. anggap sahaja penulisan ini adalah penulisan dari pandangan sisi seorang sahabat terhadap sahabatnya yang lain dalam bergerak kerja.

teringat lagi ketika berbual dengan mereka. keluar bersama mereka. nampak kesungguhan kali ini. ya, aku tidak nafikan barangkali sesi pimpinan PMUKM yang lepas pun begini. namun tidak sempat untukku merasai dan memerhatinya. sedar tak sedar, sudah setahun mereka menerajui pimpinan kali ini. tomahan, kritikan dan segala rencam bidasan telah mereka lalui. tapi itu tidak melemahkan semangat mereka. kerja dan terus kerja.
"kita buat kerja ni, bukan dapat ganjaran duit pun.. namun insyaAllah saham kita di akhirat akan ada terutamanya jika ada nilaiannya di sisi Allah." kata-kata dari sahabatku.

andai kami barisan pimpinan GMUKM diuji dengan kemenangan sekali lagi, aku yakin mereka akan melakukan gerak kerja yang lebih baik dari yang ada sekarang.. jika mereka bermula dengan kosong sebelum ini, kita perlu ingat bahawa generasi selepasnya telah diisi dan diajar untuk menjadi lebih baik daripada mereka. buat pimpinan sesi lepas, mereka telah memberikan satu banch mark kepada PMUKM. mereka telah meninggalkan satu azam dan semangat yang telah disemai ke dalam diri generasi2 selepas mereka...

Ber-GM lebih baik..

No comments: