Monday, February 27, 2012

Kem Nadwah Keheningan Diri II, ukwah ini mula bertaut

Alhamdulillah. dapat juga masuk semula ke sekolah setelah bertahun-tahun meninggalkannya. inilah sekolah yang mengajar aku agar kuat dalam menghadapi dunia luar. siapa kuat dia akan mampu bertahan, dan siapa lemah, maka dia akan terus terkapai-kapai mencari mana hala tuju mereka. tidak aku salahkan mereka, kerana itu adalah lumrah manusia bergelar remaja, dan asalkan keluar sekolah nanti mereka menjadi manusia yang baik, berguna cukuplah.. Kem Nadwah Keheningan Diri II dicatatkan melalui lembaran awal tahun baru. sudah di "mark" tarikh itu. kenapa awal tahun? mungkin akan ada rentetannya? atau mungkin itu adalah pengakhirannya?

maaf kerana sudah hampir sebulan baru ingin menulis berkaitan kem ini. tapi percayalah kem ini adalah khas untuk adik-adikku yang tersayang. kenapa kem dia macam ni? kasar? kena berjemur, pejam mata, jadual padat? itu antara rengekan adik2ku.aku tersenyum. malam pertama tu, aku menemui mereka. meminta mereka meluahkan pendapat jika ada masalah. aku memerhati seorang budak lelaki ini. sudah ku tahu masalhnya. namun sengaja menggunakan pendekatan psycology dengannya. "siapa ada masalah,bagitau abang sekarang?" masing-masing diam. kemudian akan ada sesi meluahkan perasaan. masing-masing tidak puas hati kerana tidak boleh menggunakan handphone. dan mahu fasi dan urusetia juga tidak dibenarkan menggunakan handphone juga.. aku hanya ketawa kecil sengaja mahu melihat gelojak nafsu anak muda menyatakan pandangan dan hujah mereka. agak pening akal ku ini untuk berfikir mencari jawapan dengan analogi yang cukup ringkas,namun mereka faham. akhirnya, Allah memberikan ku satu ilham. berkat jawapan itu, mereka sedia dan menerima dengan cukup baik. Alhamdulillah. bagus budak-budak ni, hatiku bermonolog.

antara yang sering menjadi perhatian fasi dan urusetia.. kumpulan ini. tapi diri ini berasa cukup bangga dengan mereka.

apalah yg adik2 muslimat kita ni buat sampai abang yop dekat belakang tu pening kepala.. haha.. adeh!!

perjalanan program berjalan seperti biasa. hari pertama ketika makan malam aku mendengar rungutan sekumpulan kecil yang menyatakan bahawa makanan tidak sedap. ayam terlebih cili hijau. pelik juga kerana yang lain rasa sedap aje.. hur,sah cerewet budak ini!! kemudian aku dan sahabat membuat keputusan supaya akan ada slot yang menarik untuk mereka..!
 apa yang adam buat tu? sama-sama lah tengok

 seperti biasa..fasi bergambar ajelah..haha.. adik2 bergambar, masak xjuga.haha

 baru nak mula masak..tapi seperti biasa..muslimat hanya mengarah itu dan ini..hehe

saya suka tengok reaksi muka ini!!! haha.. 

apa yang dilakukan ini bukan sekadar untuk bersuka-suka. bukan juga nak buat seperti kem tentera dan sebagainya yang kononnya ikhtiar hidup jika negara dalam keadaan perang. namun ini adalah mahu mengajar adik-adik erti kesyukuran. kerana kita hidup untuk bersyukur.. =)

hidup ini perlu untuk bersyukur.. yeay... kalau xbersukur, macam-macam nikmat kena tarik.. kem ini bukan untuk seronok, tapi kita mahu seronok untuk belajar...
hidup kalau iman kita ni nipis, senang kita jatuh,senang kita pecah.. xberguna lagi lepas tu.. 

namun kalau masih ada yg bersimpati untuk mengutip, Alhamdulillah... namun kita harus sedar yang mana....
ada juga yang hanya mampu tersenyum melihat... haha

antara peserta tercomel..haha

inilah kehidupan.. apa-apa pun, kem nadwah ini banyak memberi pengajaran kepada kami barian urusetia dan fasilitator juga sebenarnya. niat memang hendak buat kem nadwah keheningan diri III pula.. barangkali suatu hari nanti, tenaga anak muda macam kamu semua mampu untuk meneruskena program ini.. ke IV,V,malah seterusnya... tahniah kepada semua!!!

ingat-ingat kami remember, jangan lupa-lupa dont forget,kami sayang kamu, we love u, hanya kamu only u,,,

No comments: