Friday, April 20, 2012

PTPTN dan Mahasiswa?

Pada hari ini melihat bahawa isu ptptn adalah sesuatu isu yang amat hebat untuk diperdebatkan. sempat juga saya sendiri turun untuk melihat kepada situasi sahabat2 sewaktu berada di sana. sekadar memerhati mereka berhujah, perbincangan dengan sahabat2, maka saya mempunyai pandangan saya tersendiri.. penulisan kali ini lebih bercorak kepada straight to the point.

ANWAR dan PTPTN

agak kecewa saya apabila melihat bahawa mahasiswa pada hari ini menimbulkan isu penghapusan PTPTN dan yuran pengajian secara percuma selepas Anwar (Ketua Pakatan Rakyat) menyatakan manifestonya untuk memberikan pendidikan percuma dengan syarat apabila Putrajaya berjaya ditawan mereka. maka dengan itu maka timbullah gerakan daripada mahasiswa yang menyahut baik seruan Anwar itu. tidak salah,namun spada hemat saya, sebagai Mahasiswa yg dikenali sebagai mahasiswa yang mempunyai idealisme sendiri, yg dicanagkan sebagai third force, sewajarnya perlu membawa isu ini lama dahulu jika mereka benar-benar ada perjuangan dan idea mereka. apabila Anwar Ibrahim membuka mulut berkaitan isu ini, maka mahasiswa pun terus bersetuju dan ini menampakkan kelemahan yang mana secara imejnya akan dilihat mahasiswa ini seperti kuda tunggangan parti politik. ia, itu sudah nampak. alangkah lebih baik pula, jika Mahasiswa yang membawa isu ini, maka kemudian Anwar sebagai Ketua Pakatan katakan "Ya..jika kami barisan Pakatan Rakyat menawan Putrajaya,maka kami akan ikut tuntutan anda" daripada ini baru menampakkan mereka benar-benar mendengar suara mahasiswa,suara rakyat. dan bukannya mereka yg menggerakkan dahulu isu ini..

PTPTN TIDAK PERLU DIHAPUSKAN

seterusnya saya agak tidak bersetuju jika PTPTN dihapuskan,tetapi cukai sejumah 1% (kononnya sebagai upah) itu yg perlu dihapuskan,begitu juga dengan yuran pengajian. tidak ada masalah untuk menghapuskan jumlah 1% dr pinjaman PTPTN dan juga untuk menghapuskan yuran pengajian. seperti mana dilihat aset negara yang kebanyakannya lahir daripada pusat universiti ini,dan diikuti dengan slogan"rakyat didahulukan'maka kepentingan rakyat itu perlu untuk dilihat dan dikaji. pembangunan modal insan sebegini seharusnya perlu dilakukan oleh kerajaan untuk memberi pulangan yang baik kepada negara dalam jangka masa yang panjang. memang tidak nampak hasilnya sekarang, namuan berberapa tahun nanti, golongan inilah yang akan memberi sumbangan besar kepada negara. namun begitu, yuran kediaman, yuran kemudahan seperti bas, buku itu bagi saya tidaklah perlu untuk dimansuhkan. sewajarnya kita perlu membezakan yuran pengajian yang bagaimana harus dihapuskan. kenapa PTPTN tidak perlu dihapuskan? kerana, jika PTPTN dihapuskan, adakah kita lupa bagaimana kos sara diri sewaktu tempoh selama  3,4,dan 5 tahun mahasiswa yang menyambung pelajarannya.. adakah ibu bapa terpaksa lagi untuk menanggung perbelanjaan anak-anak mereka yang sudah berusia 20 an ke atas? ya tidak salah..namun dengan adanya PTPTN, ia mampu untuk memberi kemudahan kos sara hidup pelajar yang kurang berkemampuan.mungkin disebabkan ini kita melihat bahawa ramai ibu bapa dan mahasiswa yg tidak bersetuju PTPTN ini dihapuskan kerana kos belajar di U adalah tinggi disamping taraf kehidupan keluarga tersebut yang rendah,maka PTPTN ini perlu diteruskan..tidak dinafikan,jika yuran pengajian adalah percuma, maka mahasiswa hanya akan diberikan pinjaman yang sedikit sesuai dengan kos sara hidup mereka, dan tidak perlu untuk membayar yuran pengajian mereka.bermakna PTPTN perlu untuk menampung kos sara hidup pelajar yg tidak mampu.

kesimpulannya, Mahasiswa perlu bijak dan lebh jelas mempunyai idealisme tersendiri tanpa secara jelas menampakkan terpengaruh dengan mana-mana parti politik, ptptn xperlu dihapuskan kerana ia mampu membantu mahasiswa yg susah utnuk menampung kos perbelanjaan di U,namun apa yg perlu dihapuskan adalah cukai 1% dan juga yuran pengajian. dan jika kerajaan mampu untuk memberi tiap seorang dengan biasiswa,maka itu lebih baik..

No comments: