Monday, March 11, 2013

sudah bersawang

sudah bersawang rasanya blog pertamaku ini. bias sahaja. blog picisan, blog sampah bagi orang lain barangkali. namun ini tempat aku meluahkan pandangan dan pendapat. kali pertama dahulu, ketika menang dalam PRK kampus, berasa sangat semangat. namun jujur takut akan taklifan yang diberikan. aku ini budak nakal. aku ini budak malas. tidak komited dalam perjuangan. aku tahu dan sedar kelemahan aku. cumanya, kali ini, prinsip hidupku, kalau semua berasa lemas dalam perjuangan, siapa yang mahu menarik mereka? biarlah aku bersama-sama untuk membantu mereka, walaupun hakikatnya tidak mampu!!!

hatiku ini sudah mula rindukan pengisian. sangat rindu.. entah, memang salah aku barangkali.. kalau dahulu, sewaktu di rumah, memang tiap masa insyaAllah akan rajin ke masjid di kg seberang rumahku.. dengar kuliah maghrib.. tapi kali ini, sangat jarang untuk balik ke rumah.. entahlah.. hidup di bandar ilmu di bangi ini memang banyak program-program ilmu. sebut sahaja, masjid hasanah, surau an nur, waemah UKM sendiri sangat banyak pgram ilmunya.. aku jarang2 pergi walaupun selalu diajak.. jujur rasa malu dengan diri sendiri ini.. 

ketika melihat satu video dari mantan pimpinan PMUKM yang lepas, "sabda itu" hatiku lebih berasa sebak. entah kenapa.. Allah, pengisian hati itu penting! rindunya aku dengan usrah! kini keluargaku, adik beradikku adalah bersama pimpinan PMUKM.kami lebih rapat, kami lebih layak untuk bergaduh, menyakat sesama sendiri kerana susah senang kami bersama. ya, mungkin ada beberapa orang yang cuba menjauhkan diri atau sudah sedia jauh, jujur aku sedih... sedih kerana tidak mampu untuk menjadi orang yang mampu untuk menyatukan ukwah yang semakin jurang ini..

banyak kerenah, banyak warna, banyak emosi.. namun seperti biasa, lalui hari-hari dengan biasa.. selepas ini, sesi hanya berbaki selama beberapa bulan sahaja lagi. Apa yang kau dah buat selama ini Arief Othman? sedikit sangat. jujur rasa down dan kecewa dengan diri, namun aku tidak mahu meninggalkan semuanya kerana kecewa dengan diri. cuba untuk positifkan keadaan.. 

rumah ukwah ini dibina atas dasar lengkap melengkapi..
jika satu atau beberapa tiang sudah rapuh..
maka tidak kukuhlah pasak teratak tersebut...
ingat, anai-anai sedang cuba merosakkan teratak yang dibina ini...
maka kita seisi rumah kena berusaha menghapuskannya..
jangan malas, jangan beri muka... 
aku percaya dengan sahabatku semua...
perjuangan ini masih panjang dan bukan mudah Arief...

inilah keluarga saya di UKM

No comments: