Wednesday, April 24, 2013

Daerah Pinang Sebatang =) baca tenang-tenang ye kawan2


Arakian bermulalah sebuah kisah di hujung Daerah Pinang Sebatang. Penduduknya hidup dalam keadaan aman dan harmoni yang mana terdapat beberapa buah kampong dalam daerah tersebut. Kehidupan masyarakatnya seperti biasa, tiap pagi pergi ke sawah, kemudian singgah di kedai kopi dan pulang ke rumah untuk tidur. Itu seperti biasa. Kehidupan penduduk kampong zaman 50-an katakan.

Ditakdirkan kerajaan telah menubuhkan mahlis perbandaran untuk menjaga kawasan diseluruh daerah kampong pinang sebatang. Pegawai-pegawai daerah tersebut pergi melawat dan memantau segala aspek kemudahan setiap kampong di dalam daerah tersebut. Namun hampir tidak semua kampong yang menerima dan menyambut baik kehadiran pegawai-pegawai yang datang. Malah ketua kampong dan ajk rukun tetangganya sering menyatakan bahawa pegawai majlis daerah sering menganggu gerak kerja dan menyibuk sahaja. Mungkin ditambah pula dengan perasaan yang mana mereka sangat berkuasa untuk membuat itu dan ini terhadap penduduk kampungnya. Orang luar nak datang campur urusan? No Way!

Hal ini berlalu seperti biasa. Ketua kampong banyak membuat program dan mengerahkan penduduknya mengikut. Jika ada pertandingan tarian mahupun permainan tradisional antara kampong-kampong di daerah tersebut, maka ketua kampong hanya mencari penduduk dan suruh mereka berlatih. Kemudian jika menang, ketua kampong  yang akan dapat nama. Walaupun penduduknya bersusah payah. Kemudian, kebanyakan Ketua kampong dan ajk mereka kerap pergi berjalan melawat daerah lain. Antara tempat yang sering dilawatinya adalah Riau, Langkasuka dan juga Maluku. Penduduk mereka? Buat tidak tahu. Asalkan mereka mendapat tempat tinggal. =)

Hal itu berlaku selama beberapa tahun. Pegawai majlis daerah melakukan kerja-kerja mereka seperti biasa. Sehinggalah suatu hari. Ditakdirkan berlakunya satu krisis pertelingkahan antara penduduk di salah sebuah kampong Kampong Daerah Pinang Sebatang. Penduduknya berbeza pendapat dan sehingga terbahagi kepada dua puak. Namun ketika itu, penduduk tidak mengharapkan ketua kampong untuk menyelesaikannya. Malah mereka meminta Pegawai Daerah yang ditolak dan tidak dibenarkan campur tangan sebelum ini  untuk menyelesaikan isu yang berlaku di dalam Kampong tersebut tersebut. Pegawau Daerah sangat pelik kerana itu merupakan urusan ketua Kampong dan ajk kg. mengapa kini baru mencari dan rata-rata ramai pergi ke pejabat Majlis Daerah? Bila mana suatu hari ketua pegawai daerah menegur ketua kampong kerana tidak menjalankan fungsinya dengan baik, maka ditengkingnya pegawai daerah tersebut.

biar kita duduk rumah kayu asal jangan jadi kayu

Namun ketua pegawai daerah tersebut hanya tersenyum kerana mengerti bahawa nak tak nak, hakikatnya mereka tetap bergantung kepada Majlis Daerah gamaknya.. =) masalah selesai setelah solusi dicari. =)

No comments: