Tuesday, April 16, 2013

warkah buatmu

Menerima pesanan dari sahabatku “arief, ada budak kpm masuk hospital.. jom pergi lawat dia.. dia naib presiden kelab aku”.. aku membaca dan terus membalas, ok kita pergi lawat dia. Kawan aku melawat atas stand senior dan juga pengerusi kelab persatuan bahasa melayu, manakala aku melawat atas nama Majlis Perwakilan Pelajar. Menderu laju ke Hospital Kuala Lumpur. Tiba jam 2.30pm, dan waktu melawat adalah pada jam 5.00pm. kami pergi berempat ketika itu. Kami menunggu dan aku sabar menanti detik sehingga jam 5.00pm. tidak kenal siapa budaknya, namun tetap pergi atas menjaga stand mahasiswa.

Setelah waktu melawat tiba, kami menemuinya. Dari jauh ku lihat seorang berbaju pesakit, dikerumuni oleh keluarganya. “kurus budak ni” getus hatiku.. aku bersalaman dengan keluarganya. Membiarkan rakan sekelas yang datang menegurnya. Kau hanya memerhati.. berjalan sekitar aras tersebut. Kemudian baru bertanya. “macam mana keadaan? Musim exam ni kan.. jangan pressure sangat belajar.” Aku cuba memberi nasihat sambil bertanya khabar. “saya hendak ambil exam. Patutnya esok ada pembedahan, buang ketumbuhan, tapi saya tetap nak ambil exam. Sayang la nanti kena extend” dia menjelaskan kepada kami semua.  “ xsetuju..rasnya better operate esok..sebab ini masa depan kamu..kesihatan kamu.. mana boleh mcm ni.. kesihatan lebih penting..nanti lepas ni sakit semula mcm mana?” aku cuba memberi nasihat.. dia hanya mendiamkan diri. Dan bergegas hendak pulang.. kami hanya menurut..

Dia menumpangku ke UKM. Sepi di dalam kereta.. esoknya menguruskan segala sijil dan kos rawatan dia.. kurus.. selang beberapa hari, dia datang ke pejabat PMUKM.. “abang, saya dah decide, saya nak extend. Saya ikut cakap abang.. saya nak buat operation dulu” mukanya tenang memandangku.. “Alhamdulillah. Itu yang terbaik.” Aku sayu melihatnya.. sakitnya jelas terlihat dari susuk tubuh badannya..dia diuji kali ini.. pada waktu malamnya, sedang aku leka menyiapkan thesisku, mendapat sms dari sahabatku. “zizan masuk hospital..dia pengsan” .. hurm.. “siapa hantar dia?” aku bertanya.. mujur rakan kolejnya yg menghantar.. aku lega. inshaAllah lepas operation nanti, nak datang jenguk dia.. tp masa mencemburui.. aku tidak sempat. Kali terakhir di pejabat PMUKM itulah kali terakhir bertemu dengannya,,,

Pernah jam 3am sewaktu online, melihatnya di ruang chatbox.. aku menegur, kenapa xtido lagi? Bertanya khabar dan sebagainya. Dia respon dengan baik. Pada waktu itu dia tinggal di rumah abangnya jika tidak silap.. kemudian, pada 14.04.2013, mendapat sms dari sahabatku yang menyatakan Zizan sudah meninggal pagi tadi. Aku terkejut.. sebak.. Allah.. cepatnya.. dia meninggal semasa masih lagi menjalani rawatan kimoterapi.. “siap sekarang, kita pergi hospital” aku membalas..
Meeting pada hari itu aku skip, dan bergegas ke Hospital Ampang.. sewaktu tiba, melihat jenazah terbujur kaku di atas tray jenazah.. sebak.. sungguh. Melihat rakan sekelasnya mengalirkan air mata.. mungkin mereka rapat ketika itu. Mungkin aku ini hanyalah seorang mpp yang hanya membantu menguruskan kebajikan Allahyarham sewaktu hidupnya.. namun dia adalah junior fakultiku.. sebak.. semangatnya untuk belajar tetap kuat dan menyala..

Kini hilang seorang lagi penyeri warna dalam hidupku..
Hadirnya hanya seketika, namun ia memberi kesan..
Jika aku ini sudah berasa sebak, apatah lagi rakan sekelasnya..
Semoga rohmu tenang di sana…
Al Fatihah…

No comments: