Friday, June 21, 2013

Akhir sem 2 Tahun 3

Sempat membaca blog sahabatku. Perpisahan. Membuatkan kita sedih. Kecuali sesiapa yang tidak menghargai sebarang pertemuan. Mungkin ramai cakap, usah bersifat sentimental, namun ini adalah lumrah manusia. Cuma kita tunjuk mahupun tidak.

Aku sudah siap packing barang, dan membawanya pulang ke rumah. "awalnya balik? exam dah habis ke? selasa ni ada paper kan?" tegur sahabatku. Aku mengiyakan sahaja. "Malas la nak duduk UKM lama-lama. Buat apa? ana happy je sekarang ni. Nanti ana just datang selasa untuk amik paper kemudian pas amik paper terus balik" jelasku. Aku hanya merenung pemandangan di sekitar lebuh raya. Melayang sekejap fikiranku. "Eleh, enta ni cakap aja suka balik awal. Padahal dalam hati sedih. Saja aja tak nak tunjuk" Dia cuba untuk menduga. Mungkin dia sudah masak dengan perangaiku. Aku tersentak. Entah kenapa. " Pretend to be happy.. Berat sebenarnya ana nak tinggalkan UKM ni. Tapi tu lah. Dah final year ni macam-macam perkara berlaku. Bertambah sakit bila hujung-hujung sem. Tapi takpelah, atleast dapat tengok siapa kawan, siapa lawan dan siapa sahabat. Lifes too short untuk ana bersedih untuk orang lain la. Kesian sahabat ana yang lain kalau ana sedih-sedih kan" Aku cuba menutralkan keadaan. Hakikatnya memang benar hati ini berasa sedih. Alhamdulillah, cuma 3 tahun sahaja belajar di UKM. Jika tidak lagi banyak perkara yang berlaku. 

Kereta menderu laju.. Aku sering memasang music instrumental. Menenangkan bagiku. "Nanti nak masuk exam lewat, nak keluar paling awal. Supaya hanya fokus exam aja. Tak nak tengok muka budak kelas, nanti sedih." haha. Sampai begitu sekali perancanganku. Namun hakikatnya aku hanya bergurau. Saja cakap plan macam tu. "Tapi Arief, betullah apa kau cakap tu. Kita tahun 3 ni, makin jarang keluar" Sahabatku tiba-tiba bersuara ketika di meja makan. aku hanya mengiyakan. Sudah banyak kali aku beritahu sebenarnya. Kadang-kadang diri ini terfikir, kadang-kadang cuba untuk melupakan. Ya, Sudah berapa hari berlalu. Minggu depan minggu terakhir exam, kemudian aku hendak relaks beberapa hari sebelum internship pada minggu seterusnya. Tak sabar untuk kerja. Boleh perform sehabis baik ilmu yang dapat. Kemudian pergi ke Sabah bercuti bulan 9 dan bulan 10 adalah hari konvo. Selepas itu, ehem2x =)...

Nasihat, kepada sesiapa, ya, raikanlah perpisahan ini dengan doa. Semoga ia mendapat rahmat Allah. Semoga kita bertemu dan berpisah kerana Allah. Bukan kerana apa-apa. Tanggungjawab aku tidak mampu untuk dilaksanakan sebaik mungkin, namun aku sudah cuba sedaya upaya. andai aku tidak mampu menunaikan hak aku sebagai sahabat maka maafkan aku. Selasa depan hari terakhir paper. Sengaja aku tinggalkan bantal di bilik dan tidak membawanya pulang bersama hari ini kerana ingin datang semula ke bilik. Lihat bilik yang sudah 2 tahun bersama denganku. Bilik itulah tempat aku melepaskan lelahku, bilik itulah tempat aku bermunajat kepada Peciptaku, bilik itu jugalah tempat aku mengulang kaji pelajaran. Selepas itu, dengan berat hati, aku akan membawa seribu kenangan bersama-sama sambil tersenyum memikirkan masa depanku =)

Sedang di Puncak, tidak perlu lagi untuk aku turun. 
Aku hanya menunggu orang bawah untuk bersama-sama denganku dan aku akan pimpinnya dari atas..

No comments: