Wednesday, October 2, 2013

Kalaulah kapal nakhoda itu berjaya memuatkan ramai orang hebat

Berat Sungguh ujian ini. Semakin lama semakin berat. Teringat dahulu, suatu masa.. Kita bersama-sama mendaki, kita bersama-sama ingin membina sebuah nakhoda yang besar. Matlamat kita hanyalah satu. Kita mahu nakhoda itu mampu membawa kita merentasi sempadan. Mampu untuk bersama-sama belayar. Ketika itu ramai yang bersama-sama komited. Ada yang memotong kayu, ada yang membina struktur rangka kapal tersebut, malah ada yang menyiapkan makanan supaya mereka yang bekerja mendapat tenaga. 

Yeayh! Kita sudah berjaya membina Sebuah kapal yang besar. Maka kita bersama-sama menaiki kapal tersebut, belayar dan merentasi sempadan. Sayang,. Kita terlalu gembira sehingga kita lupa bahawa perjalanan ini bukan mudah. Kita percaya bahawa di tengah lautan itu, akan ada banyak ujian dan dugaan. Satu demi satu.. hanyut. seorang demi seorang yang melepaskan tangan. biarkan sahaja yang kecil ini bergerak. Allah.. bertapa susahnya kami ini hendak mengemudi satu struktur kapal yang sangat besar ini. perit, letih, namun kami tidak pernah berputus asa. Biarkanlah seorang demi seorang yang lepas tangan. Namun kami tetap mahu terus mendayung kerana pelabuhan itu matlamat kami. tujuan kami.

Sampai satu masa, dari kumpulan kecil itu, bertambah kecil. seorang lagi putus asa ketika kapal itu dilanda ribut. Sungguh sukar. Kami cuba untuk menguatkan semangat. Sampai satu masa, hampir sahaja bersama-sama melepaskan dayung tersebut dan membiarkan sahaja kapal itu bergerak sendiri. hampir Berputus Asa!. "Satu masa, mereka akan faham. Mungkin ini balasan atas ketidak amanah aku suatu masa dahulu" Kini, aku merasa padahnya.. Tidak mengapa.. =)No comments: