Monday, December 9, 2013

Nikah OH Nikah

Ramai berbicara tentang jodoh. Maka ramai juga berusaha untuk mendirikan masjid. Alhamdulillah kerana itu perkara yang baik, dan tidak perlu untuk dilewat-lewatkan. Bagi siapa yang sudah mampu, maka teruskanlah. Bagi yang belum mampu, namun teringin hendak 'hidup' seperti orang yang sudah berpasangan, maka berpuasalah. Hidup ini mudah, maka jangan menyukarkan. 

Kahwin.

Duit hantaran mungkin agak sensitif bagi wanita. Namun perlu juga untuk dibincangkan. Paling rendah sekarang Rm10k. Kalau letak tinggi, "nak jual anak la tu".. orang sekeliling berbisik. Bila letak rendah pula, "eiii? rendahnya".. maka ibu bapa pula dalam dilema. Hendak letak rendah sebenarnya untuk memudahkan dan sesuai dengan kemampuan pihak lelaki. Namun kadang kala mula dicampuri urusan daripada keluarga. Sehinggakan makcik - pakcik pula yang lebih-lebih letak harga tinggi-tinggi.

Apa mereka lupa jika hantaran tinggi menyebabkan bakal menantu mereka itu terpaksa mengikat perut menahan lapar, ataupun terpaksa meminjam bank semata-mata untuk perkahwinan  'Grand' anak mereka? Dah kahwin, lepas tu alamatnya duduk makan nasi dengan kicapla bula-bulan seterusnya. Lepas tu kang duit xcukup, mulalah bergaduh. Orang tua-tua cakap, setahun tu memang ada pasang surutnya. Tapi waktu inilah bukti bahawa cinta tidak mampu beli segala-galanya. Kalau xde duit pun, tetap juga gaduh. Sampai bila boleh tahan?.

Ramai ibu bapa harini fikir nak kahwin tu susah. yang susahnya tu adalah adat kita. Normal lah. Sebab kita kan orang melayu. kang cakap bukan orang melayu kang, kena marah pula =_=". Berapa ramai dalam kalangan kita yang fikir mahukan menantu yang boleh membimbing anaknya?Nak lepaskan anak ni bukan sekadar tengok poket menantu je. Ilmu agama pun kena tengok. Bukan setakat tengok budak ni boleh bagi anak dia cukup makan aja. Bahkan sebenarnya lebih dari itu. Kalau ilmu xde, nanti macam mana nak pimpin rumah tangga pun xtau. Silap2 aribulan, baru gaduh2 sikit dah suruh hantar ke rumah mak di kampung.. =)Kalau cinta itu terjalin antara  lelaki dan perempuan yang belum

diikat oleh tali perkahwinan, maka  mereka tidak perlu berjumpa, bercanda

atau memerlukan apa saja ‘medium’ yang bertentangan dengan kehendak

Allah. Cinta mereka tidak akan dikotori oleh luapan nafsu yang melaggar

syariat. Sebaiknya cinta itu bertaut pada rasa yang suci. Ingin sama-sama

berganding bahu, bersatu rasa, untuk mentaati Allah s.w.t..

Walaupun kadangkala antara mereka tidak pernah kenal

atau baru berkenalan, tapi hati mereka sudah rasa sayang dan

kasih. Masing-masing memendam rasa. Menunggu saat

bahagia – sambil gigih melaksanakan tanggung-jawab

masing-masing. Tidak ada unsur ‘mabuk’ cinta

yang mengkhayalkan. Atau pembaziran masa

tanpa arah tujuan. Atau ada air mata yang

dialirkan sebab-sebab yang

murahan.

Tidak payah bersentuhan tangan,

kerana mereka sudah bersentuhan hati. Tidak payah

berbalas kerlingan mata kerana mereka sudah pun

berbalas-balas doa. Kalau cinta ini terjalin antara suami isteri,

maka isteri akan meletak seluruh ketaatan kepada suami kerana cintanya

kepada suami datang dari cintanya kepada Allah s.w.t..

Petikan daripada,

Tentang Cinta,

Pahrol Mohammad Juoi,

Telaga Biru.

No comments: