Monday, July 23, 2012

Abbad bin Bisyr

ketika menelaah buku, tertarik untuk menulis dan berkongsi kepada sahabat kisah sahabat nabi ini.. Abbad bin Bisyr adalah seorang sahabat yg tidak asing lagi dalam dakwah islamiah. beliau merupakan org yg cekap, ahli ibadah,sering mengerjakan solat setiap malam dengan membaca beberapa juzuk Al-Quran.

ketika islam mulai tersebar di Madinah, Abbad masih muda. kulitnya yang elok dan wajahnya yang kacak memantulkan cahaya keimanan. beliau sudah menunjukkan kematangan walaupun belum lagi berusia 25 tahun.

Beliau mula belajar membaca Al Quran dari Mus'ab bin Umair. suaranya merdu,menyejukkan dan menawan hati. begitu gembiranya membaca kalamullah,sehingga ia menjadi kegiatan utama baginya. diulang-ulangnya siang dan malam bahkan dijadikannya suatu kewajipan kerana itu dia terkenal dalam kalangan para sahabat sebagai imam dan pembaca Al-Quran. Pada suatu malam, Rasulullah sedang menunaikan solat tahajjud di rumah Aisyah yang berhampiran dengan masjid. Terdengar oleh baginda suara Abbad membaca Al Quran dengan suara yang merdu laksana suara Jibril ketika menurunkan wahyu ke dalam hatinya.

"wahai Aisyah,suara Abbad Bin Bisyrkah itu? Baginda bertanya
"Benar wahai Rasulullah" jawab Aisyah
rasulullah berdoa,"Ya Allah, ampunilah dia!"

Abbad turut berperang bersama-sama dengan Rasulullah. beliau ditigaskan sebagai pembawa Al Quran. ketika Rasulullah kembali dari peperangan Zatur Riqa', baginda beristirehat dengan seluruh para muslimin di lereng bukit. seorang perajurit muslim menawan seorang wanita musyrikin yg ditinggalkan suaminya. ketika suaminya datang kembali didapati isterinya sudah tiada. Dia bersumpah dengan Lata dan 'Uzza akan mencari Rasulullah dan pasukan kaum muslimin dan tidak akan kembali setelah menumpahkan darah mereka.

setibanya ditempat perhentian di atas bukit, Baginda bertanya kepada mereka, "siapa yg bertugas berjaga malam ini?"

Abbad dan Amar bin Yasir berdiri dan berkata serentak "Kami wahai Rasulullah" ketika mereka berdua keluar ke pintu masuk pos penjagaan, Abbad bertanya kepada Ammar siapa antara kita yg akan berjaga lebih dahulu?"

"Aku akan tidur lebih dahulu"Ammar menjawab yg mana sudah pun bersiap-siap untuk berbaring tidak jauh dari tempat berkawal.

suasana malam itu tenang, sunyi dan nyaman. Abbad tertarik untuk turut  melakukan ibadah pada waktu tersebut. dalam waktu yg singkat,beliau sudah pun tenggelam dengan manisnya ayat-ayat Al Quran yang dibacanya di dalam solat. Dalam solat itu beliau membaca surah al-Kahfi dengan suara memilukan dan merdu bagi siapa sahaja yg mendengarnya. ketika dia sedang khusyuk menunaikan ibadah, seorang lelaki datang dalam keadaan tergesa-gesa. ketika dilihatnya dari jauh seorang hamba Allah sedang beribadah di hadapan jalan, dia sedia maklum pasti Rasulullah dan para sahabat berada di sana. sedangkan org yg sedang solat itu adaalah pengawal yg bertugas.

Orang itu segera menyiapkan panah dan memanah Abbad dengan tepat. Abbad mencabut panah yg tertusuk di tubuhnya sambil meneruskan bacaan dan tenggelam dalam solat. Orang itu memanah lagi dan mengenai Abbad dengan tepat. Abbad mencabut pula anak panah yang kedua dari tubuhnya seperti yg pertama. kemudian beliau dipanah lagi dan Abbad mencabutnya seperti sebelumnya.

Giliran berjaga Amar pun tiba. Abbad merangkak mendekati saudaranya yang sedang tidur lalu membangunkan Amar seraya berkata, " Bangun! Aku luka parah!"

sementara itu, ketika terlihat mereka berdua, si pemanah melarikan diri dengan terburu-buru. Amar menoleh kepada Abbad, dilihatnya darah mengalir dari tiga lubang luka di tubuh Abbad. "Subhanallah! mengapa engkau tidak membangunkan aku ketia panah pertama mengenaimu?" dia bertanya kehairanan.

"Aku sedang membaca al-Quran dalam solat. aku tidak ingin memutuskan bacaanku sebelum selesai. Demi Allah, kalaulah tidak kerana takut akan mensia-siakan tugas yg diberi Rasulullah bagi menjaga pintu masuk tempat kaum muslimin berkhemah,biarlah tubuhku putus daripada aku memutuskan bacaan dalam solat" jawab Abbad.

begitulah kisahnya seorang sahabat yang begitu cintakan Allah dan Rasulnya. Beliau akhirnya syahid sewaktu perang yang ditimbulkan oleh Musailamah al-Kazzab. tubuhnya dipenuhi luka bekas pedang,tusukan lembing dan panah. para sahabat ditak mengenalinya kecuali melihat beberapa tanda di bahagian tubuhnya yang lain. semoga syurga Firdaus adalah ganjarannya.. Amin...

No comments: