Monday, July 16, 2012

Pemimpin, Rosmah Mansor dan juga ANDA!!!

Alhamdulillah.diberi kesempatan untuk menulis. kali ini adalah luahan dan pandangan secara peribadi selama mana aku hampir memerhati tingkah laku manusia. hal ini juga cukup jelas untuk dinyatakan sekali lagi bahawa ini adalah pandangan peribadi.sama2 kita muhasabah diri dan mungkin penulisan ini banyak cacat celanya.tetapi ini adalah pandangan peribadi yg lemah lagi hina.

bermula hanya dengan status di FB bahawa "pemimpin sekarang susah hendak ditegur..zalim" maka ramai yang mengaitkan dengan pemerintahan najib. najib memang xboleh ditegur..najib itu..najib ini.. tetapi matlamat ini adalah untuk mengenali siapa kita sebenarnya? kita bukan pemimpin kepada organisasi?kita bukan pemimpin kepada keluarga? kita bukan pemimpin kepada persatuan yg kecil? atau kita hanya pengikut sahaja? istilah pengikut semata2? walhal ketahui bahawa paling kecil sekalipun bahawa kita adalah pemimpin kepada diri kita sendiri!!! justeru kita re-check kembali diri ini. pernah suatu ketika berada di dalam satu majlis, seorang pemimpin ditegur dalam kalangan ahli dalam majlis tersebut. apa yg dikatakan itu benar, namun agak tegas. maka ramai yg tidak selesa dan ramai menyatakan ketidakpuasan hati. "dia ni xreti hormat pimpinan! dia itu! nak bertegur kenalah berhemah!" aku hanya tersenyum.. cukuplah jika kita menghayati kisah bagaimana s.Abu Bakar ditegur oleh rakyat jika beliau tidak menegakkan hukum Allah dihadapan rakyat jelatanya..maka berlapang dada itu perlu, tetapi jangan dekat belakang2 akan ada rungutan pula.. =)

dimana pemimpin ketika kita memerlukan mereka? dimana ketua? di mana amir? dimana pengarah? pengerusi dsb? jika ditegur,kita dituduh kurang ajar.. jika dibiar, kita ini bacul!

Rosmah Mansor? ramai yang mengkritiknya.. memalukannya.. ya.. aku hanya membaca.. mengambil tahu tentang apa yg dilakukannya.. dan cukuplah bahawa aku benci akan keborosannya itu.. Rosma mansur habiskan duit rakyat! itu! ini!? aku sekali lagi tersenyum. dan mampu aku katakan, "kita tidak diuji seperti mana dia diuji".

Allah telah berfirman: "Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan mengatakan: Kami telah beriman, sedang mereka belum diuji?" (QS Al-Ankabut:2-3).

ketawa kecil juga aku.. kita diuji dengan keadaan yg berbeza. beliau dengan kekayaan dan kemewahan, dan seseorang diuji dengan kesempitan. dan perlu diingatkan, belum pasti lagi kamu tidak akan menjadi boros sepertinya jika kamu diuji dengan nikmat kemewahan dan berada ditempat dia. silap2 kamu lebih teruk lagi? siapa tahu? (moga dijauhkan) . teringat bahawa kita sering mengutuk, sesiapa sahaja yg boros! habiskan duit rakyat! namun kamu yg sebagai pemimpin belum tentu lagi tidak menjadi seperti dia. kerna apa? baru pergi kursus, duduk di hotel, tilam empuk, maka akan makan dengan seleranya segala juadah yang dihidangkan sudah lupa tanggungjawab. pernah terfikir ketika itu bagaimana nasib sahabat anda yang tidur hanya beralaskan toto? yang hanya tidur beralaskan lantai papan yg ketika itu anda tidur di atas tilam yg empuk? pernah fikir keadaan bagaimana rakan anda atau masyarakat di luar sana hanya makan maggi? hanya makan nasi berlauk telur goreng  atau ikan masin atau tidak makan langsung dan ketika itu anda makan makanan yg cukup lazat.. maka ketika itu, sy perlu katakan, sama2 kita muhasabah..kita baru sahaja diduga dengan makanan yg lazat, tilam yg empuk,bilik berhawa dingin.. ketika itu anda sudah mula leka.. bayangkan kalau anda mula jadi perdana menteri atau isteri perdana menteri..ataupun menjadi jutawan dsbg... siapa yg susah tu, marilah pergi buat laporan kebajikan, daftar dengan kami.. mari buat laporan itu dan ini.. kau pemimpin, then kau nak suruh org datang? dulu S. Umar boleh aja berjalan malam dan ambil tahu ttg rakyatnya.. kisah wanita merebus batu itu.ingatkan? so, kenapa nak cakap "susahlah arief.. diorg diam aj..silap diorg juga sebab diorg xnak dtg bgtau sendiri"...

 
saya mendoakan agar mereka berubah.kalau tidak, rakyat yg akan berubah! 


mungkin selepas ini ramai yg akan marah dan kecewa dengan penulisan sebegini, namun tidaklah ia tidak mendatangkan kebaikan walau sekelumit bukan? kalau kita tidak boleh ditegur,samalah kita mcm puak UMno yg ditegur oleh Mahathir yg mana kita sering mencantas golongan doktor,ilmuan dan sbgainya..salah satu sebabnya,kerana kita hendak kekal diatas dan kita TIDAK MAHU DITEGUR!!

kalau saya tidak radikal dalam berpolitik, berdakwah, dan saya radikal dalam mendalami masalah masyarakat.. kerana SAYA TURUT RASA APA YANG MEREKA RASA

PENULISAN INI UNTUK SEMUA

No comments: