Sunday, February 27, 2011

kampung endah....

penerokaan masyarakat jawa di kampung endah kuala langat ini merupakan satu nikmat bagi diriku. disamping menyemai buah bakti kepada masyarakat setakat termampu, ia juga mampu membuka kotak pemikiran yang dijaga rapi oleh segelintir mereka yang kalu pemikirannya. ternyata waktu yg cuma hanya seketika itu mampu membuahkan hasil dan terlaksana dengan jayanya.
sebelum mengecat surau. keadaan sekeliling suraunya yang perlu diberi perhatian yang berat oleh penduduk kampung. kita tidak melihat bertapa banyaknya surau yg ada, tp melihat adakah surau atau masjid itu benar2 berguna selari dengan fungsi surau / masjid tersebut..(huhu.saje menjawab isu najib pasal pembinaan masjidnya)
ini adalah antara gambar yg sempat aku rakamkan ketika masing2 sedang sibuk menyapu sekeliling kawasan surau tersebut..
 aik? tgk aje ke aku mengecat? huhu.. xpe2..huhu
encik apis yang setia dengan tingkah laku spidermannya dalam mengelap habuk yang melekat di sekitar dinding surau tersebut.
inilah yang menariknya kalau hidup di suasana kampung. walaupun ada kereta, namun tetap ingin menggunakan basikal tua yang sekarang ini susah untuk dapat. kelihatan mimi dan ann(di belakang) yang gigih mengayuh basikal tua itu untuk melihat apa yang berlaku di surau tersebut.

 nak tlong masak xper..kalau nk tolong tgkap gmbar makcik leha, xpayah!!haha..
 makan time!!!!
 cuci time!!!
masing2 menunjukkan muka keletihan,,
kalau mereka ada mak angkat, aku ada anak angkat..haha...inilah dia adik asyraf...

sejenak bersama jenahak!!!
 cute giler kan!!
 kagum dengan layang-layang
 kalau dah xde suare tu,, xpayah r makan ais
 lepak time!!! buntham yg sakit giginya..hehe

 
setelah dibersihkan .... 
 
p/s: ak menulis bukan untuk menceritakan berkaitan dengan diriku ini. tetapi ingin menceritakan pengalaman bersamaku disamping teman2ku yang menjadi pendamping sejati. kami hanya sempat bermesra dengan penduduk kampung hanya sehari. itu pun boleh dikatakan separuh hari sahaja. apa yang penting adalah ukwah yang terbina. kerana keterbatasan waktu inilah yang membuatkan kami lebih merindui mereka..No comments: